Menu
Happy

Angst voor ziekte (hypochondrie)- dit kan je helpen

vrouw houdt gipskruid vast

Constante angst voor een (ernstige) ziekte is een angststoornis die je leven behoorlijk kan beheersen. Last hebben van Hypochondrie is ontzettend naar en vervelend. Als je zoveel angst hebt om ziek te zijn, kan het zomaar dat je meerdere malen in de week denkt dat je niet meer lang te leven hebt. En daar wordt je doodongelukkig van.

Baan geen weg om je angsten heen, de enige weg is er dwars doorheen

Patrick Mundus

Ernstige angst voor ziekte

Angst voor een (ernstige) ziekte, ziektevrees, ziektefobie, ziekteangst zijn allemaal termen die hypochondrie beschrijven.

Wanneer je last heb van hypochondrie dan is elk pijntje, elke kramp en elke vorm van misselijkheid een aanleiding om te denken dat je heel ernstig ziek bent. Angst voor ziekte, Hypochondrie, valt daarom onder een angststoornis.

Je angst om ziek te zijn is zo groot dat je erg vaak naar de huisarts gaat. Of juist het tegenovergestelde, de huisarts vermijdt als de pest (zoals ik). Maar of je nu wel of niet naar de huisarts gaat, de angst om ziek te zijn blijft bestaan. Je hebt het gevoel dat je niet serieus genomen wordt of dat je doorgestuurd wilt worden naar een specialist.

Als je vaak naar de huisarts gaat, kan dit weer zorgen voor een nieuw level aan stress. Gedachten als: “ze zien me weer aankomen, ze nemen me toch niet serieus en als ik terugkom dan ben ik nog steeds niet gerustgesteld”, spoken door je hoofd. Je zit in een cirkel waar je niet (meer) uitkomt.

Weet je niet zeker of je hypochonder bent? Dan kun je aan de hand van deze 10 kenmerken een aardig beeld krijgen of ook jij last hebt van hypochondrie.

Handvatten die je op weg kunnen helpen

Meer dan 20 jaar ben ik een “die hard” Hypochonder geweest. En ik zal eerlijk met je zijn, er zijn nog steeds momenten dat ik last van mijn hypochondrie ondervindt. Maar ik kan je wel vertellen dat mijn angst voor ernstige ziektes drastisch verminderd is. Hoe ik dat gedaan heb en hoe deze handvaten ook jou zouden kunnen helpen lees je hieronder.

EFT: Emotional Freedom Techniques

Als je EFT gaat googlen dan kom je direct uit bij relatietherapie. Laat je daar echter niet van weerhouden. EFT is, in mijn ogen, een geweldige therapie om van je angsten af te komen.

EFT valt onder energetische psychologie. In feite is alles energie, alles wat je om je heen ziet en alles wat je bent. Deze energie kan verstoord zijn. Door EFT toe te passen op je lichaam, door middel van kloppen op bepaalde energiepunten, reset je als het ware je energiebanen.

Het klinkt zweverig, maar geloof me dat is het echt niet. Van EFT is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Het is wel onwennig in het begin en je kunt jezelf daardoor een beetje ongemakkelijk voelen. Dit komt doordat je op je lichaam moet kloppen en daarbij ook je angst uitspreekt. Maar je bent al snel de schaamte voorbij.

Voor mij was EFT de laatste behandeling die ik ging proberen om mijn angst voor ziektes te kunnen schrappen uit mijn leven. Had ik dit maar veel eerder gedaan!

EMDR had bij mij geen enkele zin helaas. En juist in tegenstelling tot EMDR merk je bij EFT direct resultaat. Het is zo bijzonder hoe het in zijn werk gaat. En het fijne is dat je het zelf altijd toe kunt passen, mocht de hypochondrie weer wat naar de voorgrond treden.

De EFT behandeling heb ik gevolgd bij Corine van Ek. Zij is werkzaam in Vught in haar eigen praktijk en is een kundig en integer persoon. Na 3 behandelingen voelde ik dat de angst heel ver weg gegleden was. Nu, 8 jaar na de behandeling heb ik er nog altijd profijt van!

Laat je huisarts weten dat je angst voor een ziekte groot is

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is van belang dat je goed met je huisarts overweg kunt. Dat er naar je geluisterd wordt en dat je serieus genomen wordt. Ook al loop je de deur plat! De angst voor een ernstige ziekte is al groot genoeg, angst voor de huisarts kun je daar niet ook nog bij gebruiken.

Heb je een goede en zorgzame huisarts? Dan heeft hij of zij vaak al eerder in de gaten dat je angstig bent om ziek te zijn. Het kan echter zijn dat ze wachten met deze vraag aan je te stellen tot je er zelf mee komt.

stappenplan voor bij de huisarts

  • Plan een dubbele afspraak in en geef aan dat je een gesprek wilt met je huisarts
  • Geef bij het begin van het gesprek aan dat het je veel moeite kost om te vertellen dat je last hebt van hypochondrie
  • Bespreek dat je hoopt op begrip en vertrouwen en dat je klachten serieus genomen worden
  • Vraag of jullie samen een plan op kunnen stellen voor wanneer je naar de huisarts gaat voor klachten
  • Bijvoorbeeld dat je aangeeft wat je angst is, voor welke ziekte je bang bent en wat je eigenlijk graag zou willen van je huisarts
  • Biedt de huisarts aan een verwijzing uit te schrijven voor psychische hulp? Sla dit niet in de wind, maar geef aan dat je alsnog graag op consult komt wanneer je zo angstig bent

Geloof me, ik weet hoe moeilijk dit is. Ik weet ook dat dit alleen werkt als je een huisarts hebt waar je een klik mee hebt. Je bent niet verplicht bij je huisarts te blijven, je kunt altijd vrijblijvend een afspraak inplannen bij een andere huisarts om kennis te maken. Klikt het beter dan met je huidige huisarts dan kun je mogelijk overstappen.

Maak afspraken met je partner

Leven met hypochondrie is slopend en vermoeiend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

Als iemand elke dag moet aanhoren dat je bang bent om ziek te zijn en om aan deze ziekte te sterven, dan is dat geen pretje. Op een gegeven moment stoppen ze met luisteren en kun je net zo goed tegen de muur vertellen dat je bang bent dat je een hersentumor of nierkanker hebt.

Om deze reden heb ik het volgende afgesproken met Bwino (mijn man):

  • Als ik iets voel wat ik niet vertrouw, dan benoem ik het. Ik vertel waarom ik bang ben en ik vertel welke ziekte ik denk te hebben. Als ik dit zeg hebben we afgesproken dat hij me aankijkt.
  • Wanneer ik klaar ben zeg ik: “Ok, dat was het. Klaar nu.” Bwino geeft op zijn beurt een knikje of zegt “Noted”.

Klinkt een beetje gek misschien, maar voor mij werkt het. Waarom? Omdat ik zo heb benoemd wat mijn angst is. Wat voor mij het volgende betekent:

  • Mocht er echt stront aan de knikker zijn en er gebeurt iets, dan weet Bwino waar ik last van had. En kan hij 112 bellen met de feiten. Dat stelt me gerust
  • Mocht ik dood in mijn bed liggen de volgende ochtend (ik weet het, het klinkt allemaal luguber, maar als je hypochonder bent weet je wat ik bedoel) weet Bwino waar ik last van had. Dat stelt me ook gerust
  • Door het te benoemen kan ik, voor dat moment, de angst voor een ziekte een stukje van me afzetten. Dat geeft me rust.

Angst voor ziekte notitieboek!

Daar is ie weer, het notitieboek en de pen. Als je vaker langskomt op happyinjevel dan zul je zien dat ik keer op keer terug kom op schrijven. De kracht van schrijven is zo groot. En mijn overtuiging is dat het niet alleen mij enorm heeft geholpen en nog steeds helpt, maar dat schrijven voor iedereen een hele goede therapie kan zijn.

Er dwarrelen tientallen notitieboekjes rond in mijn huis, auto en tas en ze hebben allemaal een functie. Zo is er ook een “angst voor ziekte notitieboekje” of zoals ik het noem “het monster de hypochonder”.

Elke keer dat de angst voor een ziekte je in zijn macht neemt, pak je het notitieboekje erbij. Daarin schrijf je de dag en datum. Daarna schrijf je precies wat je voelt, waar je het voelt, hoe laat het was toen je het voelde, hoe lang het er al is etc.

Ook benoem je wat je angsten zijn, welke ziekte je denkt te hebben, wat de gevolgen zouden zijn als je deze ziekte daadwerkelijk zou hebben en wat dit met jou en je leven zou doen.

Het hoeft niet perfect, het mag een rommeltje zijn, schrijf wat er in je opkomt. Het is voor niemand anders dan jezelf. En het helpt! ECHT! Alles wat op papier staat, zit namelijk niet meer in je hoofd!


meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply