Menu
Happy / Verslavingen

(Even) geen social media – 6 positieve effecten op je leven

vrouw-met-smartphone-geen-social-media

Even geen social media, dat was mijn idee, en voor ik het wist had ik al mijn banden met social media voor een aantal jaren verbroken. Wat een rust, wat een overschot aan tijd om nuttige dingen te doen, wat leuk om weer met iemand in gesprek te kunnen zonder dat je precies weet wanneer diegene een scheet heeft gelaten en waar dat was.

“you can connect with me even without internet” 

Loesje

Het pre – social media tijdperk

Misschien kun je, net als ik, de tijd nog herinneren dat er geen social media was. Een tijd waar we geen uren per dag zaten te staren naar een lichtgevend schermpje in onze handen en dat sociale contacten hebben, betekende dat je elkaar ook daadwerkelijk zag, face to face

Het begon met de dansende bananen op hyves, daarna werd facebook bekender en bekender in Nederland en al snel volgde nog vele andere social media platforms.

Maar juist door de social media, zijn we met z’n allen een stuk asocialer geworden. We praten minder met elkaar, gaan uiteten met onze telefoons voor onze neus en vergeten daardoor met onze tafelgenoten te praten, niet gezellig!

Hoe (even) geen social media een positief effect heeft op je gezondheid

Geen paniek, je hoeft niet meteen te stoppen met het gebruik van social media, de stekker hoeft er niet uit en je komt niet in een sociaal isolement. Sterker nog, je wordt een stuk socialer door even geen social media te gebruiken en het heeft een algemeen positief effect op je (mentale) gezondheid.

Probeer eens een week lang om, in plaats van elke dag, om de dag je tijdlijn te checken of iets te posten. Wil je langzaam af gaan bouwen? Lees dan dit artikel.

1. Je houdt meer tijd over

Heb je wel eens bijgehouden hoeveel uren per dag je spendeert aan het rond dwarrelen op social media? Misschien denk je dat het wel meevalt, maar ik zal je verklappen dat als je de tijd daadwerkelijk bij gaat houden (try it), je best wel eens kunt schrikken hoeveel tijd per dag, week, maand en jaar je “kwijtraakt” aan dat dwarrelen op social media. 

Voordat je het weet ben je zo een uurtje verder en weet je precies wat Kim Kardashian gegeten heeft, welke kleur het nieuwe pakje van de hond van Paris Hilton heeft en wie Trump nu weer het leven zuur maakt.

Even geen social media kan betekenen dat je besluit om een aantal dagen helemaal offline te gaan. Vind je dat teveel van het goede? Spreek dan dagelijks een “schermtijd” met jezelf af, zet een timer en houd je eraan

 Zo stel je een schermtijd in op Facebook en zo doe je dat bij instagram.

2. Geen social media maakt socialer

Honderden “vrienden” heb je op social media en als je ze tegenkomt in de supermarkt dan lopen ze je voorbij alsof ze je niet kennen. Echt? Ja echt, ik heb het zo vaak meegemaakt! Dat was een van de (vele) redenen die mij toendertijd hebben doen besluiten om van social media af te gaan

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en zijn er gelukkig ook mensen die in plaats van een virtuele like ook gewoon een reallife hallo durven te zeggen. 

Maar weet je hoeveel je weer te vertellen hebt als je (even) geen social media gebruikt?

Alle leuke dingen (want minder leuke dingen zie je niet zo vaak voorbij komen) die je meemaakt, deel je waarschijnlijk op een social media platform en je vrienden doen hetzelfde. 

Als je zelf een tijdje niets post en je kijkt ook niet op je tijdlijn, dan heb je de volgende keer dat je je vrienden in het echt ziet ineens een stuk meer te vertellen. Trust me, het is echt waar en heel gezellig ook! 

Bovendien heb je minder kans op een miscommunicatie. Door het gebruik van intonatie en het zien van iemands lichaamstaal ontstaat er minder snel onduidelijkheid. Terwijl je bij het appen, mailen en chatten ziet dat een gesprek kan escaleren doordat iemand het gelezen heeft op een andere “toon” als dat jij het bedoelde. 

3. Meer ruimte en rust in je hoofd

Zodra je een momentje hebt waar je “niets” aan het doen bent, bijvoorbeeld het wachten in een rij, het zitten in de trein of wanneer je tafelgenoot gaat plassen tijdens een terrasje of etentje, pak je al snel je telefoon erbij en check je 9 van de 10 keer je social media account(s).

Terwijl je juist op deze momenten de tijd hebt om voor je uit te staren en dus een moment van rust creëert. En hoewel dat misschien saai lijkt, is dit een stuk effectiever dan het meteen checken van je social media account(s) bij de eerste verschijnselen van verveling.

Die rust en ruimte in je hoofd zorgt ervoor (daar is ie weer) dat we sneller sociaal contact willen maken. Je creatieve brein gaat ook aan het werk, waardoor je meer goede ideeën krijgt. En van goede ideeën wordt iedereen blij!

Het zal wat oefening vergen om je telefoon te laten liggen tijdens deze momenten, maar ik zou zeggen probeer het eens. Laat dat gevoel van “verveling” je maar overspoelen.

4. Geen social media kan zorgen voor een beter zelfbeeld

De mooiste, beste, slankste, bekendste, rijkste, sociaalste, geweldigste en bijzonderste mensen komen voorbij op social media. 

Als je jezelf gaat meten aan deze (veelal bekende) mensen kan dit resulteren in een negatief zelfbeeld of als je zelfbeeld al niet heel erg goed was, kan het enorm verslechteren. Het leven van de ander ziet er zo perfect uit dat jij het idee krijgt een mislukking te zijn. 

Door (even) geen social media te gebruiken, wordt je tijdelijk niet overspoeld door prikkels van buitenaf. Je gaat meer op jezelf vertrouwen en gaat zien dat er in het “echte” leven veel meer mensen zijn net zoals jij. En dat iedereen waar je jezelf mee vergelijkt op social media, eerder een uitzondering zijn dan de regel.

5. Geen sociale media, maar Me – time!

Nee, Me – time betekent niet dat je urenlang op social media rond aan het struinen bent. Me – time betekent dingen doen voor jezelf waardoor je de beste versie van jezelf kunt zijn of worden

Lekker ontspannen met een boek, een vreemde taal leren, tekenen, schilderen of een andere favoriete hobby beoefenen is zo goed voor je! Of gewoon even helemaal niets, zonder mensen om je heen. 

Alleen zijn is belangrijk voor je zelfreflectie en de ontwikkeling van je oplossend vermogen. Geleefd worden is voor niemand goed en hoewel we niet gemaakt zijn om altijd alleen te zijn, zijn we ook niet gemaakt om altijd onder de mensen te zijn. 

6. Geen social media zorgt voor een betere nachtrust

“Nog even Facebook en Instagram checken voordat ik ga slapen”. Hoor je het jezelf zeggen? Hoewel je denkt dat je op dat moment ontspannen bezig bent is het tegendeel waar. 

Volgens Cal Newport (docent Theoretische Informatica op de Universiteit van Georgetown) die zelf geen social media gebruikt, is het kijken naar een scherm voor het slapen gaan juist vermoeiend

Nu kun je denken: “Top, dat is alleen maar goed, want dan slaap ik beter”. Helaas is dit niet het geval, door alle indrukken die je opdoet van het scrollen door je tijdlijn of het kijken van een serie, kan het zijn dat je minder goed in slaap valt of een onrustige nacht hebt.  

Lees liever een boek, doe een spelletje met je partner of ga wat (non-alcoholisch) drinken met wat vrienden.


meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply