Menu
Happy

Je moet van alles van jezelf – 5 tips om minder te moeten

vrouw schrijft een to do list in schrift

Wassen, strijken, werken, de kinderen naar school brengen, een vreemde taal leren, sporten, een boek schrijven, een fotoalbum maken van de vakantie van 10 jaar geleden en alle 9 jaren die daarop volgen! Je moet van alles van jezelf! Een schrale troost, je bent niet de enige op deze aardbol die continue van alles moet van zichzelf.


Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.

Confucius – Chinees Filosoof

Wat moet je nu echt van jezelf?

Er is feitelijk maar 1 ding wat je moet en dat is ademhalen! Doe je dat niet, tja…ik neem aan dat ik je niet hoef uit te leggen wat er dan gebeurt.

Het is een beetje kort door de bocht, want ik snap ook wel dat sommige dingen moeten gebeuren. Want natuurlijk kun je niet zomaar je kinderen van school houden en kun je niet zomaar thuisblijven van je werk. Als je deze dingen niet doet, heeft dat gevolgen.

Je hebt natuurlijk wel de keuze of je wilt werken en of je je kinderen naar school wilt laten gaan. Er zijn altijd alternatieven, maar dat is een verhaal voor later.

Waar ik het met je over wil hebben, zijn de dingen die je jezelf oplegt, het alles moeten van JEZELF!

Invloeden van de buitenwereld zorgen ervoor dat je jezelf dingen oplegt. Je moet meer zelfvertrouwen krijgen, je moet slanker zijn, je moet meer bewegen, je moet beter worden in je werk, je moet meer geld verdienen, je moet een groter huis en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vermoeiend en ingewikkeld, dat je van alles moet van jezelf. Want de cirkel is oneindig, je kunt elke dag iets nieuws bedenken om te moeten van jezelf.

Maar als ik al die dingen die ik moet van mezelf niet doe, wat dan?

Nou ja, dan gebeurt er heel erg weinig. Behalve dat er een zee van ruimte in je hoofd en een zee van ruimte in je dag ontstaat.

Ik MOEST altijd heel erg veel van mezelf, ontzettend vermoeiend en er kwam dan ook nooit een einde aan mijn to-do lijst. Veel van de dingen die ik moest, waren eigenlijk helemaal niet zo belangrijk.

En erger nog, de meeste dingen brachten me nergens. Maar mijn gevoel zei dat als ik al deze dingen niet zou doen, ik een lui persoon was (ik noemde het lui varken, want erg aardig voor mezelf was ik niet in die tijd).

Het zoveel moeten van jezelf kan ervoor zorgen dat je niet toekomt aan dingen die je eigenlijk wilt. En daar slaan we de spijker op z’n kop. Want willen is niet hetzelfde als moeten.

1. Laat van alles moeten eens wat liever klinken…

Moeten is een naar woord. Niet zo vriendelijk ook. “Kim, je MOET nu hier komen”. Dat klinkt niet lief toch? Zou je dat tegen iemand anders zeggen? Of zou je zeggen: “Kim, zou je hier willen komen alsjeblieft?”.

Je zou voor de laatste zin kiezen. Gek eigenlijk, dat je tegen een ander vriendelijker bent dan tegen jezelf.

Probeer daarom eens het woordje moeten te vervangen door willen. Want iets willen is helemaal iets anders dan iets moeten. Kijk maar:

  • Moet je afvallen? Of wil je afvallen?
  • Moet je meer zelfvertrouwen krijgen? Of wil je meer zelfvertrouwen krijgen?
  • Moet je een nieuwe vreemde taal leren? Of wil je een nieuwe taal leren?

2. Zeg wat vaker “Nee”

Een feestje hier een borrel daar, heel leuk hoor al die sociale activiteiten, maar ik merk ook dat ik er soms geen zin in heb. Ik vind het ook wel eens prima om op een zaterdagavond lekker met Bwino op de bank te hangen.

Vroeger zei ik tegen alles maar “ja” en het vervelende gevoel kwam achteraf. “Weer meer dingen die ik MOET van mezelf en mijn hoofd zit al zo vol”.

Voordat je volmondig Ja op iets zegt, kun proberen om het volgende te zeggen: “Bedankt voor de uitnodiging, ik kom er nog op terug”. Zo kun je rustig overwegen of je echt WILT gaan of dat je MOET gaan van jezelf.

3. Focus jezelf op het woordje “moeten”

Voor mij is dit een bijzonder krachtige “truc”. Steeds als ik het woordje “moeten” voorbij hoorde komen in mijn hoofd, ik het tegen iemand zei of ik het iemand anders hoorde zeggen, ging er (en gaat er nog steeds) een klein alarmbelletje rinkelen in mijn hoofd.

Dat alarmbelletje komt nu zelfs al vaak voordat ik het woord ‘moet’ in mijn mond heb genomen en ik probeer het dan meteen aan te passen door het woordje ‘wil’.

Waarom dit zo krachtig is? Omdat ik als gevolg van het klinkende alarmbelletje ga nadenken of ik het ook wel echt wil en of ik ook tevreden ben als ik het niet doe.

Stiekem lach ik dan ook vaak om mezelf als er iemand op bezoek is en ik vraag: “Moet je wat drinken”. Die zin is er moeilijk uit te krijgen, dat wijt ik aan het Brabander zijn ;-).

4. Stel je eisenpakket bij

Heel vaak gaat “je moet van alles” samen met hoge eisen stellen aan jezelf, perfectionisme of dwangmatig de controle willen houden over …nou ja, over alles eigenlijk.

Waarom ik dat weet? Omdat ik alle bovenstaande boxjes aan kon vinken. Ik was en ben nog steeds (gelukkig wel een heel stuk minder dan een aantal jaren terug) een controlfreak, een perfectionist en een hoge eisen steller (aan mezelf).

Je kunt nu eenmaal niet alles weten, kunnen en doen, ook al vraag je dat van jezelf. Ga eens filteren wat echt belangrijk is voor je. Dingen waar je werkelijk tijd aan wilt besteden en wat ook binnen je mogelijkheden ligt.

Je mag namelijk ook dingen uitbesteden! Lastig…dat weet ik, het liefst doe je alles zelf. Maar zo komt het “je moet van alles” weer om de hoek kijken.

Een voorbeeld uit mijn eigen “je moet van alles” doosje:

  • Je begint een website, die moet gebouwd worden dat wil je zelf doen. Is dat gelukt dan wil je meer. Je wilt CSS leren (programmeertaal), je koopt 3 boeken over CSS en zo staat er weer een nieuwe “je moet van alles” op je to-do list waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt. Je stresslevel schiet omhoog en het stapeltje met druk op je schouders wordt weer een stukje zwaarder. Niet zo fijn…

Verstandiger is:

  • Je website staat, ziet er goed uit en je kunt artikelen gaan schrijven, iets wat je leuk vindt, iets wat zoden aan de dijk zet. Die CSS is misschien leuk voor later. Maar is dat NU belangrijk, kom je door de CSS verder bij je doel of kun je het laten liggen en misschien uitbesteden als je het ECHT iets wilt veranderen op je website maar niet weet hoe?

Ik kan het best uit handen geven en nee het is totaal niet belangrijk. Ik wil tenslotte geen webdesigner worden. Ik wil schrijven en door er CSS bij te willen doen, wordt mijn to-do list nog groter! Dus stel ik mijn eisenpakket bij.

Dit is een voorbeeld uit mijn leven, maar er zijn honderden voorbeelden te verzinnen waarop je dit toe kunt passen. Probeer eens te kijken wat jij kunt schrappen van het eisenpakket wat je aan jezelf stelt.

5. Gun jezelf ontspanning

Ik ga niet zeggen dat je MOET ontspannen, het zou erg raar zijn als ik je in dit artikel dingen op ga leggen. Je moet tenslotte al veel te veel van jezelf.

Iedereen heeft ontspanning nodig, je boog kan niet ten alle tijden gespannen staan. Maar als je iemand bent die van alles van zichzelf moet, dan staat ontspannen waarschijnlijk niet op je to-do list.

Want als je ontspant dan faal je. Je laat namelijk iets anders liggen wat je jezelf hebt opgelegd. En oh jee, dan moet je wel een mislukkeling zijn!

Ouch, dat doet pijn als je dat denkt, want je wilt geen mislukking zijn, dus ga je niet met een boek in de zon (of op de bank) op je welverdiende vrije dag, maar ga je dingen doen die van jezelf moeten.

Hallo eisenpakket, bye bye ontspanning

Iets klopt er niet aan deze zin. Heb je al ontdekt wat? Juist…de zin staat in de verkeerde volgorde. Bye Bye eisenpakket, hallo ontspanning.

Klinkt veel leuker toch?!

Dacht ik ook! Probeer jezelf aan te leren dat je minimaal 1 dag in de week volledig mag ontspannen.

Deze ene dag hoef je niets van jezelf en mag je alles. Geef jezelf helemaal over aan het niets moeten! Heel de dag Netflixen? Dikke prima! Heel de dag naar het strand? Wat heerlijk! Het laatste nieuwe boek van de 7 zussen lezen? Ow zo fijn!

Parkeer 1 dag alles wat je normaal MOET van jezelf. Door ontspanning ontstaan nieuwe ideeën, kun je in gaan zien wat echt belangrijk is en kun je ervoor zorgen dat je lijstje van dingen moeten langzaam kleiner wordt.

Vind je 1 hele dag te veel? Start dan met een dagdeel per week. Geef het een kans, probeer het eens.

Het zal best moeilijk zijn de eerste keer, maar hoe vaker je het gaat doen, hoe vrijer je jezelf gaat voelen. En hoe minder het moeten op de voorgrond gaat staan.


Nog meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply