Menu
Happy / zelfontwikkeling

Nee leren zeggen – zo doe je dat in 6 stappen

nope-nee-leren-zeggen

Hoe vaak zeg jij ja tegen dingen waar je eigenlijk nee op had moeten zeggen? Je zult het me vast niet precies kunnen vertellen. Wat je waarschijnlijk wel kunt zeggen, is dat het veel TE vaak gebeurd is. Nee leren zeggen…het is minder moeilijk dan het lijkt. 

Als je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je geen nee zegt tegen jezelf”

unknown

Hoe het komt dat je geen nee durft te zeggen

Geen nee durven zeggen, komt vaak voort uit onzekerheid en een laag zelfvertrouwen. Het is daarom ook niet zo gek dat wanneer je niet happy in je vel zit, een depressie of een burn – out hebt, vaker tegen je eigen zin ja zegt dan dat je zou willen. 

Je vindt het belangrijk wat een ander van je vindt. Je wilt graag leuk, lief, aardig, meegaand, daadkrachtig en bijzonder gevonden worden. 

Op de een of andere manier vind je het niet voldoende als je jezelf deze “etiketten” op plakt of je weet eenvoudigweg (nog) niet hoe je jezelf goed mag vinden zoals je bent. Daarom hecht je je “eigenwaarde” maar vast aan wat een ander van je vindt. 

Je zou kunnen denken dat, als je maar vaak genoeg ja zegt, ja aardiger, liever en leuker gevonden wordt. En misschien lijkt dat ook wel zo. Alleen is de vraag die je jezelf moet stellen deze: “ Vinden ze mij leuk om wie ik ben of omdat ik nooit nee zeg?”

Kortom, je bent bang voor afwijzing. Zo bang dat je aan je eigen behoefte voorbij gaat. Maar daar kun je verandering in brengen. Nee leren zeggen, kun je namelijk echt leren!

6 stappen die helpen om Nee te leren zeggen

Ik weet het, het is super spannend om de eerste keer nee te gaan zeggen. Je moet door de zure appel heen. En hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijker het wordt. Dat beloof ik je!

1.  Weet wat je wilt en wees selectief

Stiekem weet je echt wel wat je wilt. Het ligt alleen niet altijd aan de oppervlakte en het kan zijn dat je er soms niet zo gemakkelijk bij kunt. Dat het verstopt zit (in je onderbewustzijn) en dat je nog even wat dieper moet graven. 

Maar met een beetje speurwerk en dingen die je uit het verleden hebt geleerd, kan ook jij erachter komen wat echt belangrijk voor je is.

Ik zal je een voorbeeld geven.

In de tijd dat ik fotografeerde in opdracht heeft iemand me ooit het volgende gezegd: “Kim, je moet alle opdrachten die je kunt krijgen aannemen, zo bouw je een netwerk op.”

Dit advies is, in mijn ogen, is het slechtste advies wat ik had kunnen krijgen. Waarom? Omdat ik na het opvolgen van dit advies de meest vreselijke opdrachten accepteerde. Foto’s maken van verjaardagsfeestje, bedrijfsfotografie en productfotografie…jakkus. 

Ik ging totaal aan mezelf voorbij en zei overal maar ja op. Zo raakte ik mijn identiteit (en naar mijn mening geloofwaardigheid) als fotograaf kwijt. Ik was namelijk bezig met dingen die ik niet belangrijk vond, waar ik geen plezier aan beleefde en waar ik in verstrengeld raakte omdat ik geen nee durfde te zeggen. Uiteindelijk trok ik de stekker uit mijn bedrijfje. Want wat ik wilde was kunst maken van mijn foto’s op mijn manier, met mijn ideeën.

Hoe meer waarde je gaat hechten aan wat jij belangrijk vindt, hoe makkelijker het wordt om nee te zeggen.

2. Realiseer je dat Nee ook een antwoord is

Het woordje nee, is een stuk minder leuk om te horen dan het woordje ja. We horen met z’n allen liever dat laatste.

Het woordje nee kan namelijk teleurstellend zijn, het kan voelen als een afwijzing of als kritiek. Maar we zijn niet meer dat kleine kind, die niet dat extra snoepje mag, die niet laat op mag blijven of die niet mag blijven slapen bij een vriendje.

Nee, we zijn volwassen en daarmee is het zaak te accepteren dat nee een prima antwoord is. Of we het nu als antwoord geven of als antwoord krijgen. 

Degene die nee zegt, of dat jij dit nu bent of een ander, blijft dicht bij zichzelf en gaat niet aan zijn of haar behoeften voorbij.

3. Luister naar je gevoel

Je intuïtie! Wat je zou moeten zonder? Ik zou het niet weten en sla het advies van “mijn intuïtie” dan ook niet meer zo snel in de wind.  We hebben allemaal deze “gratis tool” gekregen van moeder natuur, maar we doen er over het algemeen veel te weinig mee. 

“Your gut feeling”, de eerste ingeving die je krijgt als iemand je een vraag stelt, als je voor een keuze staat of als je enorm twijfelt of je ergens wel goed aan doet. Het allereerste antwoord wat naar boven komt, dat is meestal het juiste. Maar daarmee zijn we vaker niet tevreden dan wel. We overanalyseren liever, want oh jee wat als we de verkeerde keuze maken… 

Als je Nee wilt leren zeggen, kun je met een gerust hart best wat vaker vertrouwen op je intuïtie. Vraagt iemand je iets? Luister eens naar je gevoel, naar het eerste wat in je opkomt wanneer een vraag gesteld wordt. 

Is het antwoord nee? 99% kans dat je liever niet doet wat je gevraagd wordt. Vind je het lastig om dit antwoord ook meteen te geven? Dan kun je altijd nog aangeven dat je erover na zult denken en er later op terugkomt. 

4. Nee leren zeggen – maak het niet moeilijker dan het is

Het simpele woordje Nee volstaat als een volledig antwoord. Er is geen enkele reden om een verklaring of een verantwoording af te leggen.

Vrouwen hebben eerder de drang zich te verantwoorden dan mannen. Mijn vader en zijn broers darten een keer per week op een vaste dag. Als een van de 3 niet kan op de afgesproken dag, dan gaat het telefoongesprek als volgt:

Mijn pa: “Tinus, je spreekt met Ben. Het darten gaat niet door.

Mijn oom: “Hoi Ben, ok”. “Houdoe” (Brabants voor doei)

Mijn pa: “Houdoe”.

Einde gesprek.

Geweldig dit en een beetje hilarisch ook! Er worden geen vragen gesteld en ze denken er verder niet meer over na. Het gaat gewoon niet door, punt. Het waarom is niet belangrijk. Soms ben ik wel een beetje jaloers op deze heerlijke nuchterheid ;-).

Ik zal eerlijk zijn, want ik ben natuurlijk ook een vrouw, het is best moeilijk om geen verantwoording af te leggen. Je moet een patroon doorbreken en dat heeft tijd nodig. Geef niet op en blijf proberen want ‘nee’ volstaat prima op zichzelf.

5. Nee, maar….

Niet alles hoeft een definitieve nee te zijn. Nee leren zeggen is ook aan durven geven wat je in de plaats zou willen. 

Ikzelf heb een bloedhekel aan “gaan lunchen”, vraag me niet waarom, maar ik vind het nu eenmaal vreselijk. 

Als iemand me vraagt om te gaan lunchen, zeg ik tegenwoordig: “Nee ik ga niet mee lunchen, maar ik vind het wel heel gezellig om in de avond een hapje te gaan eten.”

Zo ga je dus niet aan je eigen behoefte voorbij, maar je biedt een alternatief. Je wilt natuurlijk niet al je ja’s vervangen door een “nee, maar…”. Spring er daarom zuinig mee om biedt alleen een alternatief als je er ook echt behoefte aan hebt. 

6. Kies de minst spannende weg voor jezelf

Als je tot nu toe vaker ja dan nee zegt, dan is het begrijpelijk dat het heel spannend zal zijn om de eerste keer ook echt nee te gaan zeggen.

Voor de een zal het moeilijker zijn om face to face nee te zeggen, voor de ander kan het lastiger zijn om door de telefoon aan te geven dat je iets niet wilt doen en voor weer een ander is een mail sturen onaangenaam.

Probeer daarom de eerste paar keer dat je nee zegt, te doen op een manier die voor jou het veiligst voelt

Je bent aan het leren, dat hoeft niet meteen perfect te gaan, hoe vaker je het doet, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe makkelijker het wordt om nee te zeggen op wat voor manier dan ook. 

Leren nee zeggen, betekent niet dat je morgen een expert moet zijn

Wees geduldig naar jezelf toe. Het zal nog regelmatig voorkomen dat er Ja uit je mond komt, terwijl je nee bedoeld en dat is OK

Als je vandaag besluit een vreemde taal te gaan leren dan spreek je deze morgen ook niet vloeiend. Met nee leren zeggen, werkt het precies hetzelfde. Blijf het zien als een leerproces en schrijf voor jezelf op wat je anders had kunnen of willen doen. 

Tot slot nog een paar tips en trics:

  • Je kunt beter zeggen dat je er nog even over nadenkt voordat je een antwoord geeft. Eerst ja zeggen en daarna nee wordt je vaak niet in dank afgenomen. (Trust me…dit heb ik (meerdere malen) aan den lijve ondervonden)
  • Geef toe dat je het lastig vindt om nee te zeggen: “Ik vind het erg lastig, maar als ik nu ja zeg dan ga ik aan mijn eigen behoefte voorbij.”
  • Ga nee beschouwen als iets normaals en niet als iets engs: Nee is ok
  • Verzin geen smoes om geen ja te hoeven zeggen, dat is niet zo netjes
  • Wees respectvol naar de ander als je nee zegt

Meer Fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply