Menu
Happy / zelfontwikkeling

Zeg wat vaker “Nee” – en waarom dat goed voor je is

roos-roze-zeg-wat-vaker-nee

“Wil je vandaag overwerken? Je collega heeft zich ziek gemeld”. Je hoort jezelf voor de zoveelste keer “Ja” zeggen. Maar je wat je eigenlijk denkt is: “Nee, ik wil helemaal niet overwerken want ik wilde wat anders gaan doen vanavond”. Een boos stemmetje spreekt je toe: “Zeg potverdikkie eens wat vaker Nee”.

Vrijheid is de mogelijkheid om te twijfelen, de mogelijkheid om een fout te maken, de mogelijkheid om te zoeken en te experimenteren, de mogelijkheid nee te zeggen tegen elke autoriteit – literair, artistiek, filosofisch, religieus, sociaal en zelfs politiek.

Ignazio Silone– Italiaans schrijver & Politicus

“Nee” is ook een antwoord

De meeste van ons kunnen het zich waarschijnlijk niet meer herinneren van zichzelf, de NEE fase.

ALLES was NEE, en het mooie was, het kon je niet schelen wat de wereld daar van dacht. Jij had er geen zin in, dus deed je het niet, punt. Wat een vrijheid!

Als je nu nee te horen krijgt, kan dit een vervelend gevoel opwekken. Zeker als je wat minder goed in je vel zit of niet zo stevig in je schoenen staat. Maar nee is ook een antwoord, een prima antwoord zelfs!

Laten we eerlijk zijn, natuurlijk horen we met z’n allen liever ja dan nee. Maar als ik even naar mezelf kijk, zou ik er niet blij van worden als ik een partner, vrienden of familie zou hebben die altijd maar ja tegen me zou zeggen.

Dat zou mij het gevoel geven dat diegene zijn of haar eigen mening niet durft te uiten en (waarschijnlijk) niet voor zichzelf op durft te komen. En dus ja zegt om een ander te pleasen.

Boos worden op jezelf werkt averechts!

Ik was zo iemand, en zei eigenlijk overal maar ja op. Het gevoel wat daarna kwam was vaak ellendig, zeker als om werk gerelateerde toezeggingen ging.

Meestal ging het ja zeggen, op iets wat ik niet wilde, waar ik liever niet naartoe ging of waar ik niet blij van werd, gepaard met boosheid op mezelf. Het kon zelfs zo erg zijn dat ik er buikpijn van had en in sommige gevallen in een tranendal belandde. Ik had weer eens geen nee durven zeggen. En ging daarmee voor de zoveelste keer voorbij aan mijn eigen behoefte.

Boos worden op jezelf omdat je niet vaker nee durft te zeggen werkt averechts. Waarom? Omdat je jezelf straft over iets wat al een straf op zich is. En daar wordt niemand gelukkig van.

Je hebt al ja gezegd en het nare gevoel wat daarmee samen gaat is al straf genoeg! Het is niet nodig om dan ook nog eens boos op jezelf te worden (het is sowieso niet zo aardig om boos te worden op jezelf) . Wat je wel kunt doen is met jezelf afspreken dat je voortaan even de tijd neemt voordat je een antwoord geeft.

Nee zeggen kun je leren, het vergt oefening dat klopt. Zeker als je altijd maar ja hebt gezegd, moet je uit je comfortzone stappen.

Als ik vaker nee zeg, dan vinden mensen me niet meer aardig

Als dit zo zou zijn, wat dan nog? Als mensen je niet meer aardig vinden als je vaker nee zegt, dan kun je jezelf het beste afvragen of je deze mensen wel in je leven wilt hebben.

Zeg je namelijk altijd ja, dan ben je een “easy target” en weten ze op voorhand al dat wanneer ze iets aan je vragen, jij degene bent die geen nee durft te zeggen. Er wordt misbruik gemaakt van de situatie.

Een voorbeeld uit mijn leven:

Meer dan 7 jaar heb in de horeca gewerkt. Bij het bedrijf waar ik werkte hadden we wisselende diensten, variërend van 11.00 in de ochtend tot 03.30 in de nacht. Het was daarom fijn dat we onderling de mogelijkheid hadden om te ruilen van dienst.

Er waren maar weinig dagdiensten om te vergeven en er waren altijd collega’s bij die “groot fan” waren van deze diensten. Vroege diensten waren te vergelijken met een pretpakket tijdens je eindexamens.

Tuurlijk vond ik deze diensten ook fijn, ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo was. Maar het was altijd dezelfde collega die deze diensten weg wilde kapen. Vooral toen ik er nog niet zo lang werkte, stemde ik altijd in met de ruiling. En had ik er nadien in de meeste gevallen spijt van.

De collega bleef het vragen en ik bleef een lange tijd “ja” zeggen. Tot ik er genoeg van had. En ik hem liet weten mijn vroege diensten zelf willen behouden.

Ai…ik zag zijn gezicht vertrekken, ongeloof, teleurstelling en boosheid.

Deze collega heeft me nooit vergeven dat ik nee zei en voor mezelf opkwam.

Vond ik dat erg? Ja, meteen daarna voelde ik me rot. Maar toen ik het op me in liet werken, besefte ik dat die collega me alleen maar nodig had omdat ik geen nee durfde te zeggen. En het niet belangrijk was om me druk te maken over het feit dat hij me om die reden niet meer aardig vond.

Als ik nee zeg, moet ik me ook verantwoorden

Nee, nee, nee en en nog eens nee! We denken altijd maar dat we ons moeten verantwoorden. Kijk maar:

  • Sorry, ik kan vanavond niet komen, want: Ik voel me niet lekker omdat ik teveel chocolade gegeten heb en nu zit ik continue op het toilet en komt er zowel van boven als beneden uit.
  • Kan ik je later terugbellen, want: Ik ben aan het werk en ik heb een deadline en als ik die niet op tijd af krijg dan word ik gestrest. En als ik gestrest word dan ben ik weer een paar dagen van de wap waardoor er niets uit mijn handen komt en dan is het einde zoek!

Onnozel eigenlijk hé, als je dit zo leest. Who cares, zou je bijna denken. Zeg nee als je daar behoefte aan hebt. En ja dat mag zonder tekst en uitleg!

Je hoeft namelijk echt niet in details uit te leggen waarom je niet kunt komen, kunt bellen, kunt werken, kunt afspreken. We zijn aan niemand verantwoording schuldig alleen aan onszelf.

Waarom het dus goed voor je is om Nee te zeggen

Door vaker nee te zeggen, krijg je meer zelfvertrouwen. Je neemt jezelf serieus, waardoor ook de ander je serieus neemt. Je laat zien dat je een eigen mening hebt en dat je niet alles hoeft te doen wat een ander van je vraagt.

Het geeft meer ruimte in je hoofd als je nee zegt. Je wordt selectiever en schrapt de minder belangrijke dingen uit je leven. Zo krijg je meer tijd voor jezelf en doe je vaker dingen waar je blij van wordt.

Vaker nee leren zeggen is een proces. Je zult merken dat het de eerste keren echt wel lastig is, maar wat een opluchting het is als je jouw stem ook hebt laten gelden. Handvaten om vaker nee te leren zeggen lees je in dit artikel.


Meer fijne Schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply