Menu
Happy / zelfontwikkeling

Anderen pleasen – stop met jezelf tekort doen!

lavendel-in-een-veld

Hoe vaak cijfer jij jezelf weg kies je ervoor om anderen te pleasen? We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: We doen iets tegen onze zin en negeren onze eigen behoefte om de ander maar niet tekort te doen. Maar is het niet veel erger dat je jezelf tekort doet?

Stop pleasing, start living

Glennon Doyle
Home » Happy » Anderen pleasen – stop met jezelf tekort doen!

Waarom willen we zo graag anderen pleasen?

Laten we beginnen om pleasen niet te verwarren met helpen. Anderen helpen, gebeurt echt vanuit een ander oogpunt dan anderen pleasen. Dit laatste heeft namelijk niets te maken met de ander, maar enkel met jezelf.

Anderen pleasen ontstaat meestal uit onzekerheid. Je stelt de belangen van anderen voorop en cijfert jezelf weg om op deze manier ‘acceptatie’ te krijgen van je omgeving. Je wilt aardig gevonden worden, bent bang om nee te zeggen en gebruikt waarschijnlijk ook erg vaak het woordje ‘sorry’. Sorry voor je gedrag of sorry in het algemeen, ook al hoef je jezelf eigenlijk nergens voor te verontschuldigen.

Ook wil je graag de vrede bewaren en hoop je door de ander te pleasen een discussie of een confrontatie te voorkomen.

Je gevoel van minderwaardig zijn aan een ander is zo groot dat je voor jezelf een verdedigingsmechanisme hebt ontwikkeld: “Het pleasen van anderen”. Dit gevoel van minderwaardigheid kan vele oorzaken hebben. Vaak ligt de fundering in iemands jeugd en weten ze niet beter dan dit mechanisme in te schakelen op momenten.

Tijd om het anders te gaan doen

Ik wil dat je het volgende zinnetje heel erg goed onthoudt. Schrijf het (desnoods)op een briefje en plak het op je spiegel zodat je het elke ochtend en avond ziet:

NIEMAND OP DEZE WERELD IS BETER OF BELANGRIJKER DAN JIJ! IEDEREEN IS GELIJK!

Een luxere auto, een betere baan, een hogere functie, een groter huis, spreken alsof je een hete aardappel in je mond hebt en heel rijk zijn, maakt je NIET beter dan iemand anders. Al denken velen van wel.

Daarom is het absoluut niet nodig om dingen tegen je zin te doen. Zeker niet omdat je denkt dat een ander meer recht van spreken of meer bestaansrecht heeft dan jij. Top! Nu we dat struikelblok uit de wereld hebben geholpen, ben ik benieuwd wat je van het onderstaande lijstje vindt:

  • Altijd ja zeggen is ongezond
  • Jezelf wegcijferen is niet ok
  • Bang zijn voor confrontatie is geen reden anderen maar te pleasen
  • Geef jezelf niet op je kop er zijn veel mensen die pleasen, en het goede nieuws…;
  • Er zijn ook heel veel mensen die gestopt zijn met anderen pleasen en zichzelf voorop hebben gesteld.

Ben je bereidt te stoppen met bovenstaande (vervelende gewoonten)? Is je antwoord ja? Mooi, dan is het de hoogste tijd dat je (stap voor stap) verandering aan gaat brengen in je gedrag. En duidelijk gaat leren je grenzen aan te geven.


(Tip:Happyinjevel is druk bezig met het ontwikkelen van de cursus : Fence yourself-Gezonde grenzen stellen! Wil je op de hoogte blijven van cursussen e.d. Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en krijg een gratis minicursus kado.)

Gratis minicursus!!

Ontvang de gratis minicursus: 'Jouw beste jij'!!


Anderen pleasen maakt je namelijk alleen maar ongelukkig, het kost je veel energie en je eigenwaarde wordt naar beneden gehaald.

Wake-up call: anderen pleasen maakt je ‘onecht’

Niet schrikken want ik ga een spiegel voorhouden. Dezelfde spiegel die ik mezelf een aantal jaren geleden ook voor heb gehouden.

Als je continue bezig bent met anderen pleasen, ben je:

  • niet eerlijk naar jezelf…
  • …en niet eerlijk naar de ander.

Je bent als het ware aan het slijmen om in een goed daglicht te komen. En van slijmerds wordt niemand heel blij. Het lijkt wel of je het allemaal heel aardig en lief bedoelt, maar in feite doe je alleen maar wat je gevraagd wordt om jezelf te ‘beschermen’ en aardig gevonden te worden. (dit wil niet zeggen dat je niet aardig en lief bent, maar dat je het aardig en lief zijn op de verkeerde manier, bij de verkeerde mensen gebruikt.)

Het is zelfs vrij reëel dat je diegene waarvoor je het doet niet heel erg aardig of leuk vindt. Je bent dus ook niet eerlijk naar de ander toe. Want er zijn maar weinig redenen waarom je iets zou doen voor iemand die je niet leuk of aardig vindt. Twee daarvan zijn ; om aardig gevonden te worden of om te voorkomen dat er slecht over je gepraat wordt.

Zelfs complimenten geven zijn een vorm van anderen pleasen. Een compliment geven (en krijgen) is altijd leuk, maar alleen als het oprecht is. Ga eens bij jezelf na of je ook wel eens complimenten geeft aan mensen die je niet zo aardig vindt. Is dat compliment dan oprecht of doe je het om aardig gevonden te worden door de persoon die je zelf niet eens zo aardig vindt?

Wow…dat klinkt helemaal niet zo leuk hè? Dat vond ik ook niet. Het heeft me wel inzicht gegeven en me wakker geschut. En dacht: “Hier moet ik mee stoppen, want ik ben meer waard dan dat”!

Word dus niet boos op jezelf als je jezelf hierin herkent. Je hebt een verdedigingsmechanisme opgebouwd, je wist niet beter. Nu je het wel weet kun je er wat mee gaan doen.

Hoe je (uiteindelijk) kunt stoppen met anderen pleasen

Iets wat je al lang doet en wat je ‘eigen’ hebt gemaakt, is best lastig om te veranderen. Die veranderingen gaan niet over 1 nacht ijs daar zul je rekening mee moet houden. Het zou fijn zijn als alles binnen een dag was opgelost, maar zo werkt het nou eenmaal niet. Maar alles wat je aandacht geeft groeit. En dat is echt zo!

Om je vooruit te helpen een einde te maken aan het pleasen van anderen heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet. Probeer deze tips stapje voor stapje uit in je dagelijkse leven en oefen, oefen, oefen.

  • Als iemand je iets vraagt, zeg niet meteen ja. Zeg in plaats daarvan: “Ik kom er later op bij je op terug” of “Ik denk er even over na” of “morgen laat ik het je weten”. Op deze manier heb je rustig de tijd om te bedenken of je het echt wilt doen of dat je het doet om de ander te pleasen.
  • Als je direct nee wilt zeggen, wat natuurlijk heel erg spannend is, vergeet dan niet dat je geen tekst en uitleg hoeft te geven. Je kunt altijd zeggen dat het niet goed uitkomt en je kunt zelfs zeggen dat je er geen zin in hebt. Maar verzin nooit een smoesje! Wees eerlijk, hoe moeilijk ook.
  • Je mag zelfs tegen je baas nee zeggen. Ook van hem of haar hoef je niet alles goed te vinden en je hoeft zeker niet alles te doen om het hen naar de zin te maken. Het kan zelfs heel goed zijn als je baas ziet dat je niet over jezelf heen laat lopen.
  • Bedenk hoe vaker je nee zegt en hoe vaker je ervoor zorgt dat je anderen niet pleased om aardig gevonden te worden, hoe meer zelfrespect je gaat krijgen en hoe trotser je op jezelf bent!

No Comments

    Leave a Reply