Menu
Happy / zelfontwikkeling

Grenzen stellen is (super) gezond voor je – Dit is waarom

Vrouw-kijkt-naar-zonsondergang-bij-zee

We zorgen dat onze tuin een schutting of een hek heeft om indringers buiten te houden. Door gezonde grenzen te stellen doe je eigenlijk hetzelfde, maar dan om jezelf te beschermen. Door deze grenzen te stellen bouw je als het ware een schutting of hek om je ‘emotionele’ zelf. Grenzen stellen zorgt voor meer respect en gezondere relaties in je leven. 

Vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen

Krishnamurti (In India geboren spiritueel leraar 1895-1986)
Home » Happy » Grenzen stellen is (super) gezond voor je – Dit is waarom

Waarom het voor veel mensen lastig is gezonde grenzen te stellen

Als je moeite hebt om voor jezelf op te komen dan heb je meestal ook moeite om gezonde grenzen te stellen. Je merkt dat je een groot deel van de tijd je eigen gevoel negeert om de andere partij een goed gevoel te geven (te pleasen). 

  • Je hebt het gevoel dat als je wel je grenzen aan zou geven, nee zou zeggen of een opdracht af zou wijzen, je met de nek aangekeken wordt. Dus je speelt op safe en laat je grenzen varen. 
  • Je cijfert jezelf liever weg dan dat je eerlijk bent over je gevoel. Dit doe je waarschijnlijk om aardig gevonden te worden, een conflict of confrontatie te voorkomen of omdat je bang bent je baan te verliezen als je niet exact doet wat je baas je opdraagt. 
  • Om grenzen te kunnen stellen moet je goede zelfkennis hebben en weten wat je wilt en wat je van de ander verwacht. Als je niet goed weet wat je wilt of een slecht zelfbeeld hebt, dan is het erg moeilijk om je grenzen aan te geven.
  • Je moet weten van jezelf dat je net zoveel recht hebt als ieder ander. Je hebt het recht om goed behandeld te worden, met respect en liefde. Als je niet gewend bent om zo behandeld te worden of zelf vind dat je het niet waard bent dan kan het heel erg lastig zijn je grenzen aan te geven. 

Je bereikt meer met gezonde grenzen stellen

In theorie wil niemand over zich heen laten lopen. In de praktijk gebeurt dit alleen nog veel te vaak. 

Niemand wil degene zijn waarvan wordt gezegd: “Joh, vraag maar aan Kim, die durft toch geen nee te zeggen en doet alles voor je”. 

Door je eigen grenzen niet aan te geven (en dus te verwaarlozen), krijg je minder respect van de mensen om je heen. Terwijl je waarschijnlijk juist het respect wilt krijgen van de mensen om je heen. En de beste manier die je kunt bedenken, is het ja zeggen op alles en je grenzen te negeren. 

Je bereikt dus het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilt bereiken. 

Om deze reden is het juist heel belangrijk om je (gezonde) grenzen aan te gaan geven. En ook al negeer je dit al heel lang, alles kan geleerd worden en ik kan je verzekeren dat je steeds sterker in je schoenen komt te staan als je gaat beginnen met het aangeven van je grenzen. 

(Tip:Happyinjevel is druk bezig met het ontwikkelen van de cursus : Fence yourself-Gezonde grenzen stellen! Wil je op de hoogte blijven van cursussen e.d. Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en krijg een gratis minicursus kado.)

Gratis minicursus!!

Ontvang de gratis minicursus: 'Jouw beste jij'!!

De definitie van grenzen

Om te weten hoe je gezonde grenzen kan stellen is het ook van belang dat je weet wat de definitie is van een grens

We kennen allemaal de landsgrenzen. Deze ‘denkbeeldige lijn’ moet je over om van het ene in het andere land te komen. 

De landgrenzen worden bewaakt. Voldoe je niet aan de eisen van het land waar je naartoe wilt of je vervoert iets wat niet getolereerd wordt in dat land, dan kom je het land niet in of erger nog, je draait ervoor de gevangenis in.

Zo kun je je eigen grenzen ook wel een beetje zien. Jouw grenzen zijn ‘denkbeeldige’ lijnen die ervoor zorgen dat iemand anders weet wat ze aan je hebben. Ze weten duidelijk hoe ver ze kunnen gaan, want jij bewaakt je eigen grenzen als een ‘grote blaffende waakhond’. Gaat iemand over de grens heen? Dan begin jij met blaffen. Zo weten anderen dat ze de grens gepasseerd zijn. 

Blaffende honden bijten niet

Tot op heden heb je waarschijnlijk nog niet veel ‘geblaft’. Het is namelijk ook rete spannend om aan te geven dat je het gedrag van de ander niet op prijs stelt. Zeker als je dat nog nooit eerder, of niet heel vaak gedaan hebt.

Dat ‘blaffen’ moet je leren. Maar onthoudt: blaffende honden bijten niet! 

Je hoeft namelijk niet uit je slof te schieten. Met mopperen, schreeuwen of vervelende uitspraken bereik je niets. Rustig en duidelijk aangeven dat het gedrag van de ander ongewenst is, zou meer dan voldoende moeten zijn.

Doordat de ander nu weet hoever ze kunnen gaan, creëer je een gezonde grens en daarmee een gezondere en gelukkigere relatie met deze persoon. Stel je geen grens dan weten andere niet waar ze aan toe zijn en blijven ze je ‘testen’ totdat er, door JOU, aangegeven wordt waar die grens is. En je weet inmiddels hoe dat voelt, dus is het tijd voor de andere aanpak.

Vier redenen waarom grenzen stellen zo belangrijk is

Hoe belangrijk en hoe gezond het is om je eigen grenzen aan te geven heb ik nog even voor je benadrukt aan de hand van de vier onderstaande redenen. Het levert je namelijk veel voordelen op: 

Je blijft trouw aan jezelf

Als je grenzen stelt, trek je als het ware een onzichtbare lijn tussen jou en de andere persoon. Hiermee zorg je ervoor je dat je eigen unieke zelf blijft. 

Laat je niet beïnvloeden door de mening van een ander, je weet wat je wilt en je hoeft anderen niet te pleasen om je goed over jezelf te voelen. 

Maak je eigen beslissingen, sta 100% achter je eigen gevoel en waai niet met alle winden mee. Je komt steeds dichter bij ‘Jouw beste jij’.

Je zorgt voor jezelf

Het is ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Er is maar een jij en als je niet goed voor jezelf zorgt dan wordt het heel erg lastig om goed voor een ander te zorgen. 

En daarom is het nog belangrijker dat je eigen gevoelens en behoeften respecteert en waardeert. Door grenzen aan te geven stel je op een gezonde en respectvolle manier, jouw behoeften en gevoelens boven die van de ander. En dat is niet egoïstisch, dat heet zorgen voor jezelf! Want je kunt je nu focussen op wat jij nodig hebt en niet wat de ander van je verlangt. 

Verwachtingen worden realistischer

Door het stellen van grenzen wordt het duidelijk wat je van elkaar verwacht. En als je weet wat je van elkaar verwacht dan wordt een relatie makkelijker. Mensen handelen vaak op de juiste manier als ze weten wat de verwachtingen zijn en op welke manier ze die kunnen bereiken. 

Grenzen stellen biedt bescherming

Misschien wel een van de belangrijkste redenen om grenzen te stellen is om jezelf emotioneel en mentaal te beschermen. Jouw grenzen geven namelijk aan hoe ver iemand kan gaan. Is er een persoon in je leven die, ondanks je je grenzen duidelijk hebt aangegeven, telkens over deze grenzen heen gaat, dan weet je dat deze persoon geen waarde hecht aan jouw gevoelens of normen en waarden. 

Het zou dan het overwegen waard zijn om deze persoon uit je leven te schrappen. De relatie kost je dan veel negatieve energie en van negatieve energie wordt niemand blij. 

Je komt er op deze manier achter wat voor mensen je wel en niet in je leven wilt hebben. Bovendien ben je beter voorbereid en ontdek je sneller wanneer iemand je niet respecteert in de toekomst.


Nog meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply