Menu
Bewegen / Healthy

Wandelen is gezond – van een frisse neus tot maatje minder

zon-schijnt-door-herfstbos-op-wandelpad

Wandelen is gezond voor lichaam en geest! De bladeren dansen in de wind, de vogels zingen hun mooiste concert en de geuren van de natuur maken je hoofd vrij. Je zorgen glijden van je af…wandelen is het nieuwe sporten voor body & soul!


Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er over blijft

de bosheks

Home » Healthy » Wandelen is gezond – van een frisse neus tot maatje minder

TIP: Neem altijd een flesje water mee en eventueel een stuk fruit. 

Vitamine D is een van de weinige vitamine die ons lichaam zelf aanmaakt. Door in de buitenlucht te zijn, zelfs in de herfst en winter, maakt ons lichaam vitamine D aan. In de zomer gaat dit natuurlijk veel sneller, maar juist als de dagen donker zijn is het belangrijk dat je in ieder geval een half uurtje per dag naar buiten gaat om wat van die vitamientjes binnen te krijgen. En wandelen is daar een hele goede bezigheid voor. Reden 1 waarom wandelen gezond is, kun je al op je lijstje zetten!

Je hoofd leeg maken door te wandelen

De voordelen van mediteren worden steeds meer en meer bekend. Sterker nog, we kunnen er bijna niet meer omheen. Elke keer als je door je social media scrolt, is er wel iemand die de voordelen voor je op een rijtje zet.

Maar mediteren, hoeft niet te betekenen dat je in kleermakerszit op de grond moet gaan zitten met een gestrekte rug. 

Door in de natuur te zijn, te luisteren naar de geluiden van de vogels, om je heen te kijken en de buitenlucht in te ademen, kun je weer helemaal tot jezelf komen. Wandelen geeft rust en is dus een vorm van meditatie. Wandelen in de natuur heeft het meeste effect, dus als je de mogelijkheid hebt in een natuurgebied of een bos te wandelen dan is dat de beste keuze. 

Wandelen verlaagt je bloeddruk

Dat wandelen echt enorm gezond is, zul je niet meer kunnen ontkennen na dit feitje. Door te gaan wandelen, verlaag je namelijk je bloeddruk en neemt het cholesterolgehalte in je bloed af. Zo heb je minder kans op hart en vaatziekten en verminder je ook de kans op diabetes type 2.

Om te profiteren van dit gezondheidsoppepertje, hebben we het natuurlijk niet over eens in maand een keertje een half uur je snuffert naar buiten steken. Om deze gezondheidsvoordelen z’n werk te laten doen, is het zeker aan te raden minimaal een half uur per dag, mininmaal vier dagen in de week de pas erin te houden. En als het even kan, het liefste elke dag. 

Je longen krijgen meer capaciteit

Door veel te wandelen, krijgen je longen een grotere capaciteit. En meer longcapaciteit houdt in dat je meer zuurstof op kunt nemen. Lekker doorstappen vergroot dit des te meer. Bovendien werk je ook nog eens aan je conditie als je sneller dan 5,5 kilometer per uur loopt! Ben je al overtuigd dat wandelen super duper gezond is? Of lees je nog even door…

Minder kans op depressie en neerslachtigheid

Dit is iets wat ik zeker kan beamen. Het liefst sloot ik me op als ik weer in een depressie zat. Trok ik de dekens over mijn hoofd en wilde ik mezelf alleen maar verstoppen. Gelukkig is dat tegenwoordig anders en heb ik de voordelen van wandelen ontdekt. 

Ik probeer ongeveer 40 kilometer in de week te lopen! En het doet me zoveel goed! Ik weet zeker dat het voor jou ook zo zal werken!

Ook al heb ik niet veel zin en kan alles me gestolen worden, pak ik m’n rugzakje, een flesje water en wat fruit en ik vertrek. Weer of geen weer. Wanneer ik terug kom, voel ik me altijd een stuk beter. Mijn hoofd is minder vol, het voelt goed dat ik wat gedaan heb en de donkere wolk in mijn hoofd is duidelijk opgelicht. 

Kortom, wandelen is gezond omdat het neerslachtigheid, depressieve gevoelens en angststoornissen kan verminderen. Omdat je met iets anders bezig bent en in een andere omgeving bent, kun je al na 20 minuten wandelen verschil merken in je hoofd. Ook hier geldt dat je het beste kunt wandelen in de natuur. In een drukke stad wandelen, maakt je alleen maar onrustig. Dus probeer de rust op te zoeken als dit mogelijk is.  

Wandelen is ook sporten

De sportschool, heb jij er ook zo’n hekel aan? Mij niet gezien in ieder geval. Er wordt niet heel veel aandacht aan besteed, maar wandelen kan wel degelijk een sport zijn. 

Hoe meer je wandelt en hoe geoefender je bent, hoe meer snelheid je op den duur creëert. 

Neem je een wandelpas aan van minimaal 5 kilometer per uur aan, dan ga je na zo ongeveer 20 minuten wandelen calorieën verbranden. Zet je een tandje bij en loop je verder, dan worden die calorieën die je verbrandt vanzelf meer. Inmiddels loop ik gemiddeld 6 tot 6,4 kilometer per uur. En ik kan je vertellen dat ik zeer zeker bezweet (en voldaan) terug kom. Gisteren heb ik met 90 minuten wandelen nog 424 kcal verbrand! 

Sinds onze vakantie naar Noorwegen, heb ik wandelstokken aangeschaft. En ja ook ik dacht dat deze suf waren. Maar niets blijkt minder waar, het is super handig! Zeker als je omhoog of omlaag moet klauteren. Bovendien kun je jezelf afzetten wanneer je op vlakke oppervlakte aan het wandelen bent. En op die manier dus snelheid verwerven. Ik ben erg blij met mijn stokjes! Zelf heb ik deze wandelstokken aangeschaft. Niet te duur, super stevig en ze doen wat ze moeten doen. Bovendien zitten er verschillende onderstukken bij zodat je kunt wisselen naar gelang het oppervlak waar je op wandelt! Aanrader dus!

Goed voor je botten en gewrichten

In tegenstelling tot hardlopen is wandelen wel gezond voor je botten en gewrichten. Met hardlopen kun je enkels, knieën en heupen belasten en zo juist je kraakbeen afbreken i.p.v. opbouwen. 

Door te wandelen worden je spieren en botten sterker en kun je botontkalking voorkomen

Als je niet zoveel of helemaal niet beweegt, wordt je kraakbeen (wat tussen je botten zit) dunner. Door vaak te gaan wandelen, bouw je dit langzaam weer een beetje op. Hierdoor komen je botten minder snel ‘tegen elkaar’ en voorkom je dus slijtage. 

Een maatje minder door te wandelen

Hier zat je vast en zeker op te wachten! Dat wandelen best als sport gezien mag worden, heb je al kunnen lezen. Maar dat je er ook mee af kunt vallen, is waarschijnlijk een mooi bijkomend nieuwtje!

Eigenlijk is het vrij logisch als je verschillende feiten samenvoegt. 

Loop je 5 kilometer (of sneller) per uur en doe je dit minimaal 20 minuten achtereenvolgens dan verbrand je calorieën. Ook worden je spieren sterker. En waar meer spiermassa zit, zit minder vet.

Je benen en billen worden strakker en nemen af in volume. Als je met een gestrekte rug en ietwat gekantelde bekken loopt (pas op dit vergt wat oefening), span je ook nog eens je buikspieren aan. Al deze dingen samen kunnen op den duur zorgen voor een maatje minder. Twijfel je of je goed loopt? Kijk dan even dit (ok het is saai) filmpje:

Net als andere sporten is wandelen geen wondermiddel en het afvallen gebeurt niet in 1 nacht. Je dient consequent te zijn en vol te houden. En het is ook belangrijk dat je een gezond eetpatroon handhaaft. Maak van wandelen een gewoonte en dan ga je de resultaten merken! 

Overtuigd dat wandelen gezond is?

Ik hoop van harte dat je inmiddels overtuigd bent dat wandelen gezond is voor je. Zowel lichamelijk als geestelijk. Als je wandelen nu net zo leuk gaat vinden als mij, dan is het verstandig een paar goede schoenen aan te schaffen. Ik draag zelf al meer dan 20 jaar de wandelschoenen van Merrell. En zweer bij dit merk. Ze zijn lichtgewicht en ze lopen alsof je op veren loopt. Wandelschoenen moeten direct goed zitten. Natuurlijk moet je ze wat inlopen, maar als ze bij de eerste keer aantrekken ergens knellen of pijn doen, dan kun je ze beter niet kopen. 

Wat je verder zou kunnen gebruiken:

  • een rugzakje zodat je het flesje water en fruit niet in je handen hoeft te houden;
  • lampjes voor om je armen, zodat ander verkeer je kan zien als je in het donker loopt;
  • een koptelefoon zodat je onder het wandelen fijn naar een boek of podcast kunt luisteren;
  • een warme lichtgewicht jas voor de koudere dagen; 
  • een wandelbroek;
  • map my walk om bij te houden hoeveel je elke dag/ elke week en elke maand loopt.

Ik zou zeggen wandel ze!!


Nog meer fijne schrijfsels