Menu
Happy

Tijdsdruk verminderen – 7 tips om bye bye te zeggen tegen tijdsdruk!

oude-klok-in-het-zand-tijdens-zonsondergang

Besteed jij je tijd nuttig? Of leef je altijd en eeuwig met die tijdsdruk waardoor je niet toekomt aan de dingen die er echt toe doen? Tijdsdruk verminderen, zorgt ervoor dat je een vrijer leven hebt, minder stress en meer tijd voor de echt belangrijke dingen. 

“The future is uncertain, but the end is always near.”

Jim morrison

Geen tijd, te druk, gehaast & gestressed…

Negen op de tien keer als je iemand vraagt hoe het gaat dan zul je als antwoord krijgen: “Ja goed hoor, maar ik heb het druk druk druk.” 

We rennen door het leven en vergeten meer dan eens stil te staan bij de dingen die er echt toe doen. 

Wil je namelijk wel het grootste deel van je leven stressen over de deadlines van je werk, overwerken voor je baas -ook al krijg je er niet extra voor betaald-, meteen na het eten afwassen omdat je partner dat wil, je zaterdag besteden aan boodschappen doen en je zondag besteden aan het poetsen van je huis? En daarnaast de rest van je tijd vullen met het doelloos scrollen door al je social media?

Of wil je in plaats van al die tijdsdruk tijd hebben om leuke en fijne dingen te doen met de mensen die zo belangrijk voor je zijn?

Voor mij is het een no brainer, we zijn hier maar even dus geniet wanneer je kan met al je lieve liefstes! (ik weet het, geen correct Nederlands, maar het staat zo gezellig)

Tijdsdruk zorgt in veel gevallen voor stress

Tijdsdruk: te veel moeten van jezelf met het constante gevoel dat je niet voldoende tijd hebt om het te doen.

Je bent nooit klaar, gunt jezelf geen rust en als het ene project afgerond is dan komt er wel weer een nieuwe uitdaging die net zo tijdrovend is als het vorige project. 

Je rent en jaagt door het leven en dat is een van de meest voorkomende redenen voor stress. Die stress kan vervolgens in een handomdraai leiden tot een burn-out

Bovendien zorgt al die tijdsdruk er helemaal niet voor dat je productiever bent, doordat je zoveel aan je hoofd hebt werk je zelfs minder productief en efficiënt.  

Hoeveel tijdsdruk je jezelf ook oplegt, tijd krijg je nooit meer terug

De tijd kun je niet stoppen, de tijd loopt door en als je erover nadenkt hebben we niet super lang de tijd op deze aardbol. Dus de tijd die we hebben, kunnen we maar beter leuk en waardevol besteden.

Wil je liever de rest van je leven doorbrengen op basis van een constante tijdsdruk ? Of wil je juist genieten van de tijd die je hebt, samen met de mensen die jou het meest dierbaar zijn en de dingen doen die je het liefste doet?

Tijd kun je niet veranderen, de manier waarop je ermee omgaat wel

Er zitten 24 uur in een dag, dat is zo en dat blijft zo. Daar kunnen je niets aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is de manier waarop je omgaat met je tijd. De tijdsdruk die je ervaart, kun je gaan zien vanuit een ander perspectief. Door andere prioriteiten te stellen.

Stel jezelf eens de vraag: “Als vandaag de persoon sterft waar ik heel veel van hou, kan ik dan zeggen dat ik genoeg tijd met hem/hen/haar heb doorgebracht?” Of denk je…had ik maar?

Ik weet het, het is geen leuke vraag, maar het is wel de realiteit. 

Er zullen altijd manieren zijn om meer geld te verdienen of voor een andere baan te kiezen. Er zijn echter geen manieren om de tijd stil te zetten of de dag te verlengen. Tijd die weg is, komt nooit meer terug.

7 tips om tijdsdruk te verminderen

Ik hoor je denken: “hoe in hemelsnaam kan ik dan meer tijd vrijmaken? Ik moet nu eenmaal doen wat mijn baas me vraagt anders kan ik die carrière wel op mijn buik schrijven.”

Ja en nee, er zijn meerdere wegen naar Rome en je bent geen slaaf van je baas. Niemand anders dan jij heeft de controle over je leven en over hoe jij je tijd besteedt. Niemand anders! Ga die zin maar eens goed onthouden. 

Schrap taken om je tijdsdruk te verminderen (prioriteiten stellen)

Goed, we moeten taken volbrengen, daar komen we niet echt onderuit. Als we niet werken, hebben we geen geld. Hebben we geen geld dan kunnen we niet leven en de dingen doen waar we blij van worden. 

De vaat en de was moet gedaan worden en het is ook wel fijn als je huis zo af en toe ontstoft wordt.

Maar we zijn er een kei in om veel te veel op een dag te willen doen. Die taken schrijven we dan gezellig op lijstjes en we voelen ons pas goed als dat lijstje af is. 

De grap is, dat ook al is het lijstje aan het einde van de dag af, je de volgende dag weer een nieuw lijstje maakt waar wederom te veel taken op staan. En je dus ook die dag opnieuw de tijdsdruk voelt. Zo draai je rond in een cirkel. 

Bekijk je lijstje eens goed. Wat heeft nu echt prioriteit? Als je echt goed en kritisch gaat kijken dan zul je merken dat er zaken op staan die er niet (echt) toe doen. 

Ben je in de avond aan het werk voor je baas omdat je jezelf wilt bewijzen? Word je daar niet voor betaald maar krijg je tijd voor tijd -die je vervolgens nooit op kunt maken omdat je niet zoveel vakantiedagen op mag nemen-. Bedenk dan eens goed wat je eigenlijk aan het doen bent. Beter nog, bedenk eens even wat je baas op dit moment aan is.

Is het wel zo belangrijk? Of is het veel belangrijker dat je gezellig een kopje koffie gaat drinken bij je lieve ouders of tijd doorbrengt met je partner? Jij beslist!

Perfect kan ook vervangen worden door goed genoeg

Perfectionisme is een blok aan je been als het om tijdsdruk gaat. Als je alles perfect wilt doen, kost dat veel tijd. Veel meer tijd dan wanneer iets ook goed genoeg is. 

Het loslaten van perfectionisme is lastig, ik weet er alles van, maar uit ervaring heb ik geleerd dat wanneer ik vind dat iets misschien net door de beugel kan, een ander het echt heel erg goed vindt.

Als je tevreden bent met goed genoeg, hou je echt veel meer tijd over. Daarmee bedoel ik niet dat je alles maar moet gaan verslonzen. Soms is perfectionisme nodig, maar lang niet altijd. 

Een voorbeeld: stel je moet traktaties maken voor je kind en je bent uren kwijt om het zo perfect mogelijk te krijgen, dan ben je je tijd waarschijnlijk verkeerd aan het besteden. 

Want voor wie doe je het dan? Voor de kinderen? Nee hoor, die geven er niets om hoe iets eruit ziet, als het maar lekker is. 

Zou het kunnen dat je het doet om een compliment te krijgen van de andere ouders? Wees eens heel eerlijk naar jezelf…

En is dat compliment van een “wildvreemde” belangrijker dan dat je mooie herinneringen maakt met je kind, partner, vrienden of familie? Of dat momentje voor jezelf met een goed boek? Jij beslist!

Zet een timer

Soms kun je verdwalen in een taak, de tijd tikt weg want je zit er helemaal in. Dat is niet erg als je verder geen andere taken hebt. Maar die heb je wel, want anders had je geen last van tijdsdruk.

Doordat je zoveel tijd besteedt aan een taak, blijven alle andere taken liggen. En dat zorgt voor alleen maar meer stress.

Spreek daarom een tijd met jezelf af (en houd je daar ook aan)die je aan de taak mag besteden. Zet een timer of wekker en ga aan de gang. Zo maak je een betere verdeling en houd je meer tijd en een goed gevoel over als de wekker afloopt.

Ook zal je concentratie beter zijn omdat je weet dat er een “eindtijd” aan de taak zit. Je werkt efficiënter omdat je op dat moment maar een doel hebt: werken aan je taak totdat de wekker gaat.

Doe niet alles tegelijk

Alles tegelijk doen werkt niet! Als je alles tegelijk doet, dan wordt er niets afgerond. Je kunt wel denken dat het tijd scheelt als je aan multitasken doet, maar het tegendeel is waar.

Doe je alles tegelijk dan ben je uiteindelijk veel meer tijd kwijt dan wanneer je netjes je taak afrond en dan pas aan een nieuwe taak begint. Houd je focus dus op een ding tegelijk.

Dit kan enige oefening vergen. Zelf kan ik van de ene taak naar de andere springen en zo kan het zomaar een hele dag duren voordat het huis gepoetst is. Als ik me echter focus op enkel en alleen het huis poetsen, dus niet strijken/wassen/boodschappen doen/een artikel schrijven en sporten tussendoor, dan ben ik na een halve dag al klaar. Logisch ook, als je het rijtje zo achter elkaar ziet. 

Wees flexibel

Plannen is goed, er is absoluut niets mis met een planning maken om wat structuur te krijgen. 

Het is echter niet helemaal gezond om geen ruimte meer te laten voor spontaniteit. Soms lopen dingen anders dan dat je gepland hebt. Juist de spontane dingen maken het leven leuk. 

Dit wil niet zeggen dat je elke keer als iemand een voorstel doet om iets leuks te doen je ja moet zeggen.

Vergeet gewoon niet om te leven. Zijn de taken echt zo belangrijk? Of kun je ze een dagje uitstellen om te genieten? Jij beslist!

Ben bewust

Houd je bewust bezig met bovenstaande stappen. Verandering gaat niet zomaar in een dag, het heeft tijd nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. 

Bedenk voor jezelf wat je echt belangrijk vindt. Is het noodzakelijk dat je dit doet? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je het niet doet en voor jezelf kiest?

Probeer je lijstje in te korten zodat je overzicht kunt bewaren. Het liefst wil je niet meer dan twee taken per dag op je lijstje zetten. En dan bij voorkeur taken die in een korte tijd te doen zijn. 

Deel grote taken op in mini taakjes

Zorg dat de taken die je plant ook haalbaar zijn. Stel realistische doelen.

Ben je van plan om een boek te schrijven? Neem jezelf voor 1200 woorden per dag te schrijven en dan te stoppen of schrijf een half uur en zet die wekker! 

Dit kun je met alle grote taken doen! Splits ze en maak het een haalbaar dagdoel.


Nog meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply