Menu
Healthy / Verslavingen

Social media verslaving -van scrollen voor de fun naar serieus probleem

vrouw-ligt-in-bed-met-tablet-social-media-verslaving

Social media is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Daarmee is er een nieuw probleem op onze planeet ontstaan: Social media verslaving. Hoewel veel mensen dit niet zien als een verslaving en het wegwuiven met: ‘het valt allemaal wel mee’, en ‘ik zie echt het probleem niet, het is toch juist ontspannend’?! Maar de realiteit steekt anders in elkaar.


““Whether you sniff it smoke it eat it or shove it up your ass the result is the same: addiction.”

william s. burroughs

Home » Healthy » Social media verslaving -van scrollen voor de fun naar serieus probleem

Hoeveel tijd spendeer jij op Social media?

“Even op m’n telefoon kijken”, zeg je tegen jezelf. Maar dat even blijft niet ‘even’. Je valt van het ene in het andere onderwerp en wordt van de ene naar de andere post, reel, video of zelfs een geheel ander social media platform gestuurd. Voor je het weet ben je aan het doomscrollen en ligt een social media verslaving op de loer.

Heb je ooit gemeten hoe lang dat ‘even scrollen op social media’ eigenlijk duurt? Misschien denk je dat het maar 10 minuten of hooguit een kwartiertje is, maar als je het bij gaat houden dan zou je zomaar eens kunnen schrikken van het feit hoeveel van je tijd je besteedt op Social media. 

Dit vind je vast ook interessant om te lezen: Verminder je schermtijd met deze 4 apps

Ik brak met social media om een verslaving te voorkomen

“Kim, deze header klopt niet, je zit nog steeds op social media”! Hoe kun je deze zin dan in hemelsnaam geloofwaardig laten klinken”? Nou, dat zal ik je vertellen.

Zoals velen van mijn leeftijd (ja, ik begin oud te worden 😉 ) begon ik met Hyves, dat was redelijk onschuldig en voor mij het begin van het social media tijdperk. 

Mijn vriendin attendeerde me uiteindelijk een keer op Facebook. “Kim”, zei ze, “dit moet je installeren. Het is ideaal voor je om op deze manier contact te houden met de mensen die je hebt leren kennen op je reizen”. 

Na ongeveer een jaar ging ik overstag en installeerde FB. Ik deed er weinig mee maar vond het inderdaad ideaal om in contact te blijven met vrienden, die ik tijdens mijn reizen ontmoet heb, en welke over de hele wereld verspreidt wonen. 

‘Meegezogen in de wereld van social media

Maar in de loop der jaren werd ook ik meegezogen in de hype van facebook en werd ik mega onzeker van alle posts die ik voorbij zag komen. Iedereen leek een mooier, beter en perfecter leven te hebben dan mij. Er zat maar 1 ding op. Afscheid nemen van social media om mijn op de loer liggende verslaving (en onzekerheid) van het scrollen te stoppen.

En weet je wat? Ik heb het geen seconde gemist. Het was niet belangrijk wat de vage kennissen en onbekenden deden, het was en is belangrijk om mijn unieke leven te leiden en dat in real life te delen met de mensen die ik lief heb!

En de mooie bijkomstigheid? Ik hield gewoon echt tijd over! Want ik kon zomaar 2 uur op een dag bezig met die ‘vervloekte’ social media. Nog net geen social media verslaving, maar het kwam in de buurt. 

Hooguit 10 minuten per dag

Toen ik besloot mijn passie te volgen en (dus)mijn geld te gaan verdienen met schrijven, kon ik er niet meer onderuit om opnieuw een social media account aan te maken. Als je zelfstandig ondernemer bent, is het (helaas) bijna niet meer mogelijk om op een andere manier aandacht te krijgen voor jouw bedrijf. 

Ondanks dit spendeer ik hooguit 10 minuten per dag op social media en dat is eigenlijk al veel. Je kunt tegenwoordig alles automatiseren en hoeft om te posten en te reageren niet eens je social media accounts te openen. Maar dat is een heel ander onderwerp. Wil je hier meer over weten dan adviseer ik je Publer aan.  

Hoe weet je of je een Social media verslaving hebt?

In Amerika is een onderzoek gedaan naar social media verslaving. Hieruit blijkt dat 50% van de jongeren zich verslaafd voelt aan social media. Dat is een zorgwekkend hoog aantal, zeker als je bekijkt dat ook nog eens meer dan 70% minimaal 1x per uur op zijn of haar social media account kijkt.

Gemiddeld spendeer je, wanneer je een social media verslaving hebt, minimaal drie uur per dag op social media. In mijn ogen zijn dit schrikbarende cijfers. Als je namelijk kijkt op een normale ‘werkdag’ hoeveel vrije tijd je hebt, dan zou dit betekenen dat je bijna al je vrije tijd besteed aan social media. Is dit het geval bij jou? Dan zouden er toch wel ‘alarmbellen’ moeten gaan rinkelen.

Een aantal andere ‘kenmerken’’ van een social media verslaving zijn:

  • Je neemt je voor ‘even’ te kijken op social media, maar je bent altijd veel langer kwijt dan dat je eigenlijk van plan was. Je verliest de tijd uit het oog;
  • Meerdere keren heb je tegen jezelf gezegd dat je moet stoppen met scrollen op social media, maar toch kun je het niet laten;
  • Als je niet weet waar je telefoon is of je batterij is bijna leeg dan word je onrustig;
  • Als je niet fysiek bezig bent met Social media dan denk je eraan, bijvoorbeeld: “zou ik al likes hebben op mijn post?” “Hoeveel mensen zouden mijn reels bekeken hebben?” “Wat zou Kim Kardashian gepost hebben in de tijd dat ik niet op instagram zat?” etc.;
  • Je dagelijkse leven lijdt onder Social media, zelfs op je werk kun je het niet laten, je vindt social media belangrijker dan andere dingen. Je blijft dus liever scrollend op de bank zitten dan dat je iets nuttigs gaat doen met je tijd. Hobbies en echte socialen contacten hebben niet meer je prioriteit;
  • Je krijgt last van psychische klachten. Door altijd op social media te zitten, verlies je grip op de realiteit. Je vergelijkt jezelf met anderen en je zelfbeeld en eigenwaarde gaan met de dag achteruit;
  • Als iemand tegen je zou zeggen dat je minimaal 2 uur niet op je social media mag kijken dan raak je van slag en krijg je een groot gevoel van onrust in je lijf;
  • Je deelt zo ongeveer elke scheet die dwars zit op social media. Als je op vakantie bent denk je: “Oeh, hoe kan ik dit mooi maken op social media?” Of “Oeh, met deze foto ga ik vast veel likes krijgen”;
  • Je laat je steeds verder en dieper meezuigen in de wereld van social media en je hebt steeds meer nodig om je social media verslaving te voeden.

Kies je voor een virtuele wereld of de echte wereld?

Herken je jezelf in de bovenstaande kenmerken van een social media verslaving dan is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan of je op deze manier door wilt gaan en wat belangrijk voor je is in je leven. 

Het is in de eerste instantie erg moeilijk om van jezelf te zien dat je een verslaving hebt. Vaak zien de mensen in je omgeving het vele malen sneller. Je gedrag verandert en ze zien een patroon.

Een social media verslaving is hierin niet anders dan een willekeurige andere verslaving. Voor alle verslavingen geldt dat het lang kan duren voordat je zelf in de gaten hebt of wilt erkennen dat je een probleem hebt. Neem het daarom niet voor lief als iemand die om geeft zijn of haar zorgen uitspreekt. Wees eerlijk naar jezelf en probeer jezelf te bekijken vanuit het perspectief van die ander.

Wil je blijven leven in een virtuele wereld of wil je weer terug naar de echte wereld? Een wereld waarmee we met elkaar praten, waar we tijd hebben voor onze kinderen, waar we tijd hebben voor leuke hobbies, waarin we onszelf ontwikkelen en klaar staan voor de mensen die we liefhebben? Jij mag kiezen…

Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik ALLES met IEDEREEN delen?

Waarom wil je eigenlijk alles delen met iedereen? Waarom is het zo belangrijk dat mensen die je zelden ziet (of erger nog; die je fb vrienden of instagram volgers zijn maar niet eens het fatsoen hebben om je te groeten als ze je op straat zien) op de hoogte te houden van alle dingen die je in je leven doet?

Is het bijvoorbeeld niet veel belangrijker dat je gewoon met je partner, of met je gezin, geniet van je vakantie, zonder dat heel de wereld weet je wat aan het doen bent? Hangt je geluk af van het aantal likes? Heb je zo de behoefte aan goedkeuring? Is het niet genoeg als je er samen van geniet?

Jannie van de bakker op de hoek

Natuurlijk begrijp ik dat je mooie, verdrietige en bijzondere dingen wilt delen. Maar het zou eigenlijk voldoende moeten zijn om deze dingen te delen met je eigen fijne vertrouwde kringetje, toch?

Of is die like van Jannie van de bakker op de hoek of de moeder van het neefje van het vriendje van je zoontje, wat het voor jou de moeite waard maakt? Als je er goed over nadenkt is dit een diepgaand vraagstuk. Want waarom is die behoefte om je hele ziel en zaligheid met de wereld te delen ineens van zo’n groot belang voor velen?

Ik denk dat dit stof tot nadenken kan zijn. Dus laat je grijze massa maar eens malen. Ik ben benieuwd tot welke conclusie je komt…


Lukt het je niet om alleen je verslaving onder controle te krijgen? Schaam je dan niet om professionele hulp in te schakelen. Scrol je echte leven niet weg, het is namelijk zo de moeite waard om midden in het leven te staan!

Liefs Kim
Nog meer fijne schrijfsels

No Comments

    Leave a Reply